Acneea afectează peste 80% din adolescenții din țările industrializate, iar în SUA aproape jumătate din populație pare să fi suferit de acnee în jurul vârstei de 20 de ani. Nu același lucru se poate spune și despre țările subdezvoltate, în cadrul cărora incidența acestei afecțiuni este, adesea, nulă. Mai multe studii privind populațiile care trăiesc cu alimentația lor tradițională, săracă în grăsimi, bogată în legume și fructe, au arătat faptul că acneea nu este prezentă în rândul acestor grupuri. Interesant, când aceste persoane aderă la dieta occidentală, acneea devine foarte răspândită.
Department of Health and Exercise Science din cadrul Colorado State University a publicat în anul 2002 un studiu prin care au fost examinate 1200 de persoane din insula Kitavan din Papua Noua Guinee și 115 persoane din cadrul populației Aché din Paraguay. La nici unul dintre cele două grupuri nu a fost identificat nici măcar un singur caz de acnee, cercetătorii concluzionând că diferențele uimitoare între ratele de incidență a acneei dintre societățile modernizate și cele tradiționale nu pot fi atribuite doar factorilor ereditari, ci și factorilor de mediu, alimentația jucând un rol cheie.
De asemenea, numeroase populații din Africa, în special din mediul rural, a căror alimentație este predominant de origine vegetală, nu cunosc deloc acneea sau au o incidență foarte scăzută comparativ cu țările vestice.
Sursa:
Cordain L, Lindeberg S, Hurtado M, Hill K, Eaton SB, Brand-Miller J. Acne Vulgaris: A Disease of Western Civilization. Arch Dermatol. 2002;138(12):1584–1590. doi:10.1001/archderm.138.12.1584
Commenti