top of page

Rețeta dietetică: Chipsuri Kale, plus recomandări medicale importante

Rețeta dietetică pe care v-o propunem în acest sfârșit de săptămână este una simplă, foarte gustoasă și accesibilă. Nu cred că există cineva care să nu poftească la chipsuri, dar așa cum știm chipsurile comerciale de cartofi (dar și din alte legume) conțin grăsimi trans (foarte nesănătoase), foarte multe calorii (500 - 600 kcal la 100 g produs) și prea multă sare. Rețeta de chipsuri pe care urmează să v-o prezint are la bază varza kale, nu prea dorita frunzoasă de un verde intens si puțin cam greu de mestecat. Garantez că rețeta aceasta o să vă schimbe opinia despre kale.

Ingrediente:


100 g varză kale

1 lingură ulei de măsline

2 linguri fulgi de drojdie

un praf de sare


Recomandare dietetică: acest tip de gustare poate fi introdus în dietele de slăbire, deoarece valoarea calorică este considerabil mai mică decât a chipsurilor comerciale. De asemenea, datorită conținutului mare de fibre, sunt excelente pentru îmbunătățirea tranzitului. Totodată, kale conține antioxidanți foarte puternici (quercitin și kaempferol) care au numeroase beneficii pentru sănătate; conține compuși sechestranți ai acizilor biliari care pot reduce nivelul de colesterol; conține sulforafan și indol-3-carbinol substanțe cu proprietăți anticancer; conține peste 40 de flavonoizi diferiți cu efecte antiinflamatorii și antioxidante. Este o frunză cu proprietăți excepționale care poate fi indicată în multiple patologii.


Mod de preparare:


Se spală și se curăță frunzele verzi, îndepărtându-se cotoarele dure, se zvântă de apă, după care se masează :) cu uleiul de măsline. Pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, se pun buchețele de varză și se presară deasupra fulgii de drojdie plus sarea.

Se pune tava la cuptorul preîncălzit (150 grade C) pentru 20 min, sau până când marginile kale devin aurii. Se lasă la răcit.

Fulgii de drojdie sunt opționali, dar nu veți regreta dacă o să-i încercați, dau o aromă discretă de parmezan.


Valori nutriționale (100 g): 166 kcal, 9 g proteine, 2 g glucide, 12 g grăsimi, 6 g fibre, 0.1g sare.


Recomandare dietetică: Important să știți că varza Kale conține și o cantitate foarte mare de vitamina K (100 g de kale crudă are 390 mcg vitamina K, adică peste 400% din necesarul zilnic de referință, în timp ce 100 g de kale chips are aproape 1500 mcg de vitamina K, cu alte cuvinte cca 1600% din necesarul zilnic de referință). Dacă sunteți pe tratament cu anticoagulante (ex: warfarina), nu consumați cantități mari de kale, sau cel mai bine solicitați o consultație nutrițională la unul dintre dieteticienii TELOMERA pentru o evaluară nutrițională și recomandări personalizate privind consumul de varză kale, dar și de alte alimente care ar putea interfera cu medicația dumneavoastră.


Recomandare dietetică: Ultima recomandare vizează pacienții cu patologie renală și/sau biliară sau predispoziție pentru acestea. Kale conține oxalați care în testele de laborator au fost asociați cu formarea pietrelor la rinichi și la vezica biliară.


Bibliografie:


  • Xu, T., Ren, D., Sun, X., & Yang, G. (2012). Dual roles of sulforaphane in cancer treatment. Anti-cancer agents in medicinal chemistry, 12(9), 1132–1142 https://doi.org/10.2174/187152012803529691

  • Maruthanila, V. L., Poornima, J., & Mirunalini, S. (2014). Attenuation of Carcinogenesis and the Mechanism Underlying by the Influence of Indole-3-carbinol and Its Metabolite 3,3'-Diindolylmethane: A Therapeutic Marvel. Advances in pharmacological sciences, 2014, 832161. https://doi.org/10.1155/2014/832161

  • T.S. Kahlon, M.H. Chapman, G.E. Smith. In vitro binding of bile acids by spinach, kale, brussels sprouts, broccoli, mustard greens, green bell pepper, cabbage and collards. Food Chemistry, Volume 100, Issue 4, 2007, 1531-1536, https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2005.12.020

  • Lin, L., Harnly, J.M. 2009. Identification of the phenolic components of collard greens, kale, and Chinese broccoli. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 57(16):7401-7408

  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168421/nutrients

Rețetă: Dietetician Grațiela Lupu

Referent științific: Loredana Lăpușanschi

bottom of page