25(OH)D sau 1,25(OH)2D - Care este cel mai bun indicator al nivelului Vitaminei D?
Actualizată în: 22 apr. 2022

Vitamina D este recunoscută pentru rolul esențial pe care-l are în homeostazia calciului și în metabolismul osos, dar joacă un rol important și în menținerea funcționării normale a sistemului imunitar și a sistemului nervos, având totodată și proprietăți antiinflamatorii.[1]
Un nivel optim al vitaminei D este deosebit de important pentru menținerea sănătății generale, acesta fiind asociat cu riscuri mai mici pentru o serie de boli cronice, cum sunt bolile autoimune sau anumite tipuri de cancer, iar conform unor cercetări de dată recentă, inclusiv cu reducerea riscului pentru Coronavirus (Covid - 19), nefiind deocamdată disponibile suficiente evidențe pentru administrarea suplimentelor de vitamina D în scop preventiv sau pentru tratarea Covid-19.[2]
Deficitul de Vitamina D este considerat o problemă globală de sănătate publică, aproximativ 1 miliard de persoane din întreaga lume având deficiență, iar jumătate din populație prezentând niveluri insuficiente.[2] Nivelurile scăzute de vitamina D se pot datora unei expuneri insuficiente la soare, aportului alimentar scăzut, anumitor afecțiuni care afectează absorbția intestinală a vitaminei (boala Crohn, boala celiacă, ciroză biliară, bypass gastric, insuficiență pancreatică cronică, fibroză chistică ș.a.), afecțiuni care favorizează pierderi ale vitaminei (sindromul nefrotic), sau anumite medicamente.
Sunt considerate grupuri populaționale cu risc de deficit de vitamina D:
- copiii cu vârsta <5 ani;
- femeile însărcinate și femeile care alăptează, mai cu seamă dacă acestea sunt adolescente sau sunt la o vârstă tânără;
- persoanele cu vârsta >65 ani;
- persoanele care suferă de obezitate;
- bolnavii critici;
- persoanele cu tenul închis la culoare.[3,4]
Spre deosebire de alte vitamine, vitamina D poate fi sintetizată de organism prin expunere la soare, motiv pentru care o mai numim și ”Vitamina Soarelui”. O putem obține în cantități mai mici și din anumite alimente, iar în concentrații controlate din suplimentele alimentare.
Dozarea Vitaminei D este o analiză foarte importantă care, de cele mai multe ori, este recomandată de medicul de familie sau de alți medici specialiști, ori de dieteticieni persoanelor din grupurile de risc sau persoanelor cu simptomatologie pentru deficitul de vitamină D, dar poate fi solicitată de oricare dintre noi la un laborator care efectuează această analiză.
Considerăm că este important să cunoașteți diferențele dintre cele două tipuri de analize, cu atât mai mult dacă mergeți din propria inițiativă la laborator.