top of page

Stilul de viață, boala coronariană și hipercolesterolemia familială

Actualizată în: 21 mai 2022Un studiu publicat recent (Fahed, Akl C., et al., 2022) a evaluat dacă adoptarea unui stil de viață sănătos este asociată cu un risc mai mic de boală arterială coronariană la purtătorii și nepurtătorii variațiilor genetice responsabile de hipercolesterolemia familială.


HIPERCOLESTEROLEMIA FAMILIALĂ este o afecțiune genetică, generată de mutații în oricare dintre aceste trei gene: LDLR, APOB, sau PCSK9, și se manifestă prin creșteri foarte mari ale LDL-Colesterol (colesterolul ”rău”).


BOALA ARTERIALĂ CORONARIANĂ, cunoscută și sub numele de CARDIOPATIE ISCHEMICĂ este generată de îngustarea arterelor coronare și reducerea fluxului de sânge către inimă din cauza depunerii de colesterol și formării plăcii de aterom. In lipsa alimentării optime cu sânge, oxigen și substanțe nutritive, se instalează încet și silențios, boala arterială coronariană.


Acest studiu a folosit două seturi de date furnizate de UK Biobank:

1. primul, un studiu caz-control: 10175 participanți (4896 cu diagnostic de Boală Arterială Coronariană și 5279 grupul control - deci, fără boală)

2. al doilea, un studiu de cohortă cu 39920 participanți pentru care existau date despre stilul de viață și analiza de secvențiere a genelor

Pentru ambele populații s-a măsurat nivelul LDL-C pe probele de sânge furnizate la momentul înrolării în studiu (celor care erau pe medicație hipocolesterolemiantă li s-au ajustat valorile LDL-C în absența tratamentului, în funcție de tipul de medicamente administrate și rapoartele existente în literatură privind mărimea efectului avut de fiecare medicament). În cadrul ambelor eșantioane, purtătorii unei variante de gene patogenă sau probabil patogenă au fost identificați folosind date de secvențiere a genelor în conformitate cu criteriile clinice actuale.


Prin STIL DE VIAȚĂ SĂNĂTOS s-a înțeles: alimentație sănătoasă, exerciții fizice regulate, evitarea fumatului, și menținerea unei greutăți corporale normale.


Pentru evaluarea aderării la un stil de viață sănătos s-a folosit un sistem de scorizare bazat pe obiectivele Asociației Americane a Inimii privind sănătatea cardiovasculară.

S-a acordat 1 punct pentru fiecare dintre cei patru factori care caracterizează un stil de viață sănătos, astfel:

  • 1 punct pentru alimentație sănătoasă

  • 1 punct pentru activitate fizică regulată

  • 1 punct pentru absența fumatului în prezent

  • 1 punct pentru absența obezității

S-a considerat că urmează un stil de viață sănătos cei care aveau 3 sau 4 dintre caracteristicile prezentate.


ALIMENTAȚIA SĂNĂTOASĂ a fost definită de adoptarea a cel puțin trei din următoarele obiceiuri alimentare:

  • aport de fructe (3 sau mai multe fructe/zi)

  • aport de legume (12 sau mai multe linguri pline/zi, sau 3 porții de legume/zi)

  • pește gras de două ori pe săptămână sau mai des

  • carne procesată o singură dată pe săptămână sau mai rar

  • carne roșie de două ori pe săptămână sau mai rar