top of page

Avem nevoie de Detox?

Actualizată în: 3 iun. 2022

Detox-ul, fenomenul prin care se presupune că organismul este ajutat prin diferite regimuri alimentare sau proceduri de curățare profundă a colonului, să elimine substanțele toxice, este intens promovat în mass-media și pe nenumărate site-uri web, fiind susținut de mai multe celebrități. Promotorii detoxificării promit îmbunătățirea vizibilă a stării generale de sănătate, prevenirea și chiar tratarea bolilor cronice.


Detox-ul, între religie și știință


Fenomenul detoxificării datează din timpuri străvechi, gravitând în jurul ideii de purificare și curățare, în primul rând, spirituală. Astfel, un program de detoxificare, așa cum este el promovat astăzi, va include, întotdeauna, și diverse tehnici de purificare sufletească (exerciții de respirație, rostirea unor rugăciuni sau a unor mantre, conectarea cu natura și ”golirea minții”, meditația ș.a.).


Ce sunt toxinele și unde le întâlnim?


O toxină[1] este o substanță care există în mod natural în anumite organisme vii sau care poate să rezulte din metabolismul acestora, având acțiune toxică pentru alte organisme. Sunt considerate toxine: veninurile produse de unele animale (insecte, șerpi), anumite substanțe produse de unele plante (ricină, crotină, stricnină, ciclamină, solanină, saponină etc.), ciuperci superioare și inferioare și toxinele bacteriene (toxina tetanică, toxina botulinică, toxina difterică, toxinele stafilococice și cele streptococice, precum și toxinele eliberate de Salmonella, Escherichia coli, Neisseria ș.a.). Nici chiar fructele și legumele organice nu sunt 100% sigure când vorbim de toxine precum E. coli și Salmonella, care pot provoca boli acute, potrivit Royal Society of Chemistry[2].

Prepararea termică a alimentelor nu elimină în totalitate compușii toxici, din contră, dacă este realizată necorespunzător, poate avea ca efect dezvoltarea altora: acrilamida, acroelina, nitrozaminele și multe altele. La toate acestea putem adăuga conservanții, coloranții, potențiatorii de gust, îndulcitorii sintetici, unii dintre ei dovediți pentru efectele nocive asupra sănătății, substanțele toxice folosite pentru creșterea productivității în agricultură (îngrășăminte, pesticide) sau pentru creșterea animalelor (antibiotice, hormoni) precum și substanțele toxice din aer și apă.


Suntem expuși zilnic toxinelor, unele fiind deosebit de periculoase chiar și în doze foarte mici[3], altele doar la doze care depășesc un anumit prag. Toate aceste aspecte, conectate cu susceptibilitatea ființei umane pentru misticism și convingerea că omul este, prin natura lui, întinat încă de la naștere și are, așadar, nevoie de cure periodice de curățire și purificare, au fost speculate de industria detox-ului care nu a întârziat să furnizeze soluțiile salvatoare.


Detoxificarea, proces celular vital


Detoxificarea este ”acțiunea metabolică prin care este neutralizat un produs toxic sau este transformat într-un produs cu toxicitate redusă”[4], este un proces celular vital, pe care organismul îl desfășoară prin mobilizarea, biotransformarea și eliminarea toxinelor de origine endogenă și exogenă. Dacă acest proces ar lipsi, ființa umană ar fi expusă morbidității și mortalității precoce.


Detox-ul convențional (medical) vs. Detox-ul alternativ (comercial)