top of page

Beneficiile consumului de ceapă - o legumă bogată în compuși bioactivi

Actualizată în: 21 mai 2022


Allium cepa, cunoscută sub numele de ceapă, este o legumă aparținând familiei Liliaceae, folosită pe scară largă în toată lumea ca ingredient esențial în nenumărate preparate sau condiment culinar, fiind deosebit de apreciată în toate bucătăriile internaționale. Dacă gustul și aroma specială pe care o conferă mâncărurilor noastre nu mai au nevoie de nicio prezentare, dorim să vă aducem în atenție valorile ei nutriționale și bogăția de compuși biologici activi cu proprietăți terapeutice.



Deși diferențele nutriționale dintre principalele soiuri de ceapă uscată (galbenă, roșie) nu sunt foarte semnificative (vezi tabelul nr. 1), aceste două soiuri detașându-se mai mult prin tipurile de compuși bioactivi, ceapa verde de primăvară este cea care atrage atenția printr-un conținut mai ridicat de proteine, de fibre, calciu, fier, magneziu, potasiu, zinc, cupru și sodiu, un conținut de zaharuri totale la jumătate și ceva mai puține calorii. Ceapa verde se remarcă și printr-o cantitate dublă de vitamina C (18.8 mg) comparativ cu soiurile de ceapă uscată (8.2 mg) și este, fără doar și poate, o bombă de vitamina K (207 mcg față de 0,4 mcg în ceapa uscată), asigurându-ne peste 200% din necesarul zilnic din această vitamină.

Tabel nr 1.

Analiză comparativă între principalele tipuri de ceapă,

privind conținutul de macronutrienți și minerale

VALORI NUTRIȚIONALE

100 g aliment

Ceapa uscată (galbenă)

Ceapa uscată (roșie)

Ceapa verde de primăvară (bulb și frunze)

Kcal totale

38

44

32

Proteine

0,83 g

0.94 g